Τετάρτη, Σεπτεμβρίου 27, 2006

Τυπολατρικόν (περί όρων και ναρκωτικών δαιμονίων)


Σ' αυτό το blog συνήθως δεν ασχολούμαι ούτε με ζητήματα του αντικειμένου μου ούτε με ζητήματα της επικαιρότητας. Σήμερα λέω να κάνω μια εξαίρεση για ν' αναφερθώ σε κάτι που μου προξένησε εντύπωση, παίρνοντας αφορμή από την ελληνική του βου, με την οποία η μόνη μου επαφή είναι το πρόγραμμα της ΕΡΤ SAT από το ίντερνετ.

Πριν από λίγο λοιπόν και σε μια πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ, φιλοξενούμενος ήταν ο κύριος Παναγιώτης Μπεχράκης, ο οποίος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το θέμα για το οποίο ο κύριος Μπεχράκης ήταν καλεσμένος να μιλήσει ήταν το αν τα τσιγάρα lights βλάπτουν λιγότερο την υγεία από τα "κανονικά". Ο καθηγητής πάρα πολύ ωραία είπε την άποψή του, ότι δηλαδή το κάπνισμα σκοτώνει ανεξάρτητα από τον τύπο των τσιγάρων και μάλιστα έδωσε και μια πετυχημένη παρομοίωση γι' αυτό, λέγοντας ότι "και οι μεγάλες σφαίρες και οι μικρές σκοτώνουν το ίδιο". Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω υπόψη μου καμιά έρευνα που να συγκρίνει τις επιπτώσεις από τα τσιγάρα lights σε σχέση με τις αντίστοιχες των "κανονικών" τσιγάρων, αλλά και ο καθηγητής το ανέφερε αυτό, λέγοντας μάλιστα και ότι το να μπει η επιστήμη σε μια τέτοια διαδικασία θα ήταν σαν να μπαίνει στο παιχνίδι του ανταγωνισμού μεταξύ των καπνοβιομηχανιών, οι οποίες θα έσπευδαν να εκμεταλλευτούν μια παρόμοια έρευνα για να κερδίσουν περισσότερα.

Μέχρι εδώ πολύ καλά...Μπορεί να είμαι ο ίδιος καπνιστής, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζω πως το κάπνισμα είναι μια συνήθεια πάρα πολύ βλαβερή για την υγεία.

Παρακάτω όμως, ο κύριος καθηγητής μας τα χάλασε, όταν, με το αντικαπνιστικό του μένος να τον βγάζει σχεδόν εκτός εαυτού, άρχισε τα απευθύνεται στους τηλεθεατές "κουνώντας το δάχτυλο" και να λέει : "Θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι καπνίζοντας κάνει χρήση ναρκωτικών", προφανώς θεωρώντας την ατάκα αυτή ως το ultimate επιχείρημα για να πείσει τον κόσμο να κόψει το κάπνισμα.

Ενδιαφέρον θα ήταν βέβαια να μας πει ο κύριος Μπεχράκης ποια είναι ακριβώς αυτή η χρήση και σε ποιες ουσίες που περιέχονται στο τσιγάρο αφορά. Ο κύριος Μπεχράκης είναι γιατρός φυσικά, όχι απλά γιατρός αλλά καθηγητής της Πνευμονολογίας, και, ως τέτοιος, θα όφειλε να γνωρίζει και τις φαρμακολογικές ιδιότητες της νικοτίνης, αλλά και τις ιδιότητες των ουσιών που καλούνται "ναρκωτικά". Η νικοτίνη λοιπόν, έτσι ενημερωτικά, έχει διεγερτική του νευρικού συστήματος δράση και σίγουρα, οι ιδιότητές της δεν την κατατάσσουν στα ναρκωτικά.

Μήπως ο κύριος Μπεχράκης αναφερόταν σε κάποια άλλη ουσία; Μάλλον απίθανο!

Μήπως ο κύριος Μπεχράκης αναφερόταν στην ιδιότητα της νικοτίνης να προκαλεί εξάρτηση; Πιθανόν...Αλλά εάν αυτή είναι η εξήγηση, τότε γιατί ο κύριος καθηγητής χρησιμοποίησε τον όρο "ναρκωτικό"; Είναι οι όροι "ναρκωτική ουσία" και "εξαρτησιογόνος ουσία" ταυτόσημοι; Μπορεί, όταν μιλάμε για το νεανικό δελτίο ειδήσεων του Star...Όταν μιλάει ένας καθηγητής του Πανεπιστημίου όμως;

Εδώ βέβαια ανοίγουμε μεγάλο θέμα, που δεν είναι άλλο από τη χρήση του όρου "ναρκωτικά" από τους λογής λογής άσχετους με το ζήτημα (δημοσιογράφους, δικηγόρους, πολιτικούς, αστυνομικούς κλπ) όταν αναφέρονται στο μεγάλο πρόβλημα της χρήσης ψυχοδραστικών και εξαρτησιογόνων ουσιών. "Ναρκωτικά" λοιπόν ονομάζονται συλλήβδην τα πάντα, η κοκαΐνη, το ecstasy, το χασίς, το LSD και πάει λέγοντας και η ασχετίλα αναπαράγεται τόσα χρόνια και γίνεται συνείδηση στην κοινή γνώμη. Δεν περίμενα όμως ποτέ από έναν καθηγητή της Ιατρικής επιστήμης να πέφτει στην ίδια παγίδα και να αναπαράγει με τη σειρά του την ίδια καραμέλα, προς εκφοβισμό μάλιστα του κόσμου, ο οποίος έχει μάθει να θεωρεί μια χρησιμότατη κατηγορία φαρμάκων ως την επί της γης ενσάρκωση του απόλυτου κακού.

Τώρα, θα μου πει κάποιος, "ε μα για να καταλάβει καλύτερα ο κόσμος το είπε!". Κακώς, κάκιστα και διαφωνώ απόλυτα! Η όποια κατανόηση από πλευράς του κόσμου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να στηρίζεται σε μια λανθασμένη βάση. Δεν είμαι καθόλου κατά της εκλαϊκευμένης επιστήμης και θέλω ο κόσμος να είναι ενημερωμένος και συμμέτοχος των επιτευγμάτων αυτής. Εκλαΐκευση όμως δεν σημαίνει εξευτελισμός και υποχωρήσεις σε εννοιολογικό και γνωστικό επίπεδο. Δεν μπορεί η επιστήμη να αλλάξει επειδή "έτσι μας το μάθανε" και "έτσι το ακούσαμε στις ειδήσεις", ούτε και οι έννοιές της μπορούν να γίνουν λάστιχο χάριν ευκολίας ή συμφερόντων. Και, το ελάχιστο που περιμένω από τους "υπηρέτες" της επιστήμης είναι να μιλούν και να πράττουν όντας συνεπείς απέναντι στην επιστήμη τους.

Αυτά τα ολίγα και..."τυπολατρικά"...

26 Comments:

Anonymous Ανώνυμος said...

Δεν πειράζει φίλε μου. Μάλλον δεν ήταν " χυδαία εκλαίκευση" το "ατόπημα" του καθηγητή. Μάλλον ήταν "στράτευση". Kαι αν είναι να σωθούν μερικά εκατομμύρια ψυχές από τον καρκίνο του πνεύμονα (αλλά και από τις καρδιοπάθειες) εγώ τη προσυπογράφω.

Και μη πεταχθει καμμία από το πουθενά και μου πεί ότι άλλο ήταν το νόημα του κειμένου γιατί θα πέσει βαριά σφαλιάρα ;P

27/9/06 14:16  
Blogger Durden_Alie said...

Καλησπέρα :-)

Κατανοώ τα κίνητρα, διαφωνώ με την τακτική...

Είναι τυπική ιατρική (και, μετά λύπης μου προσθέτω σ' αυτό και ελληνική) τακτική η υπερβολή αυτού του είδους, που συχνά συνοδεύεται και από την απειλή του θανάτου προκειμένου να συμμορφωθεί ο ασθενής (πράγμα περίεργο αν σκεφτείς ότι συχνά και σε σοβαρές περιπτώσεις η τακτική μετατρέπεται στο "έλα μωρέ, δεν έχεις τίποτα"). Όταν όμως υπηρετείς μια επιστήμη, αυτό σημαίνει ότι υπηρετείς την αλήθεια, μακριά από προσωπικά συμφέροντα ή και προσωπικές πίστεις, φανατισμούς (αντικαπνιστικό μένος) κλπ.

Το να πεις λοιπόν ότι το κάπνισμα ΣΚΟΤΩΝΕΙ προκαλώντας καρκίνο του πνεύμονα και στεφανιαία νόσο (και ό,τι άλλο προκαλεί, που δεν είναι και λίγα) σύμφωνα με τις τάδε στατιστικές μπλα μπλα μπλα, το να πεις ότι η νικοτίνη είναι μια ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ εθιστική ουσία μπλα μπλα μπλα, είναι απόλυτα θεμιτό και σύμφωνο με την αλήθεια. Το να κάνεις όμως έναν παραλληλισμό, χρησιμοποιώντας έναν όρο που ΕΝ ΓΝΩΣΗ σου χρησιμοποιείται λανθασμένα για να εκμεταλλευτείς την αρνητική φόρτιση που αυτός φέρει στις συνειδήσεις του κόσμου προκειμένου να πετύχεις αυτό που θες, πόσο απέχει από το μακιαβελικό δόγμα; (ωχ, καλά, το χόντρυνα! :-Ρ)

Καλά, δεν θεωρώ ότι έκανε και "έγκλημα" ο άνθρωπος, έτσι; Απλά το επισημαίνω ως τακτική αλλά και για να σταθώ λιγάκι στο θέμα των λεγόμενων "ναρκωτικών" ουσιών και της απίστευτης και αντιεπιστημονικής παραπληροφόρησης που καθημερινά επιχειρείται γύρω απ' αυτές...Ένα θέμα για το οποίο ίσως χρειαστεί να αναφερθώ σε άλλο, πιο αναλυτικό ποστ...

27/9/06 15:46  
Blogger vromogato said...

για ποιά επιστήμη μιλάμε? για την χρηματοδοτούμενη από τις βιομηχανίες?
η γιαγιά που έπαιρνε τη μισή ζωή της ταβόρ που κοιμίζει και γαιδούρι δεν είναι τζάνκι?
όσο οι καπνοπαραγωγοί είχαν άλλο ρόλο στην ελληνική οικονομία δεν έβλεπα τόσες "ενημερωτικές" εκπομπές
είναι κανείς τόσο ηλίθιος που να πιστεύει οτι η "ενημέρωση" έχει να κάνει με την ενημέρωση ή την πρόνοια?
μιλάνε έτσι και για το νερό που πίνουμε? που στο κάτω-κάτω είναι ανάγκη και οχι επιλογή όπως το τσιγάρο
Σκατά στον άνθρωπο που δεν έκανε έγκλημα αλλά δεν είχε τα αρχίδια να τα λέει αυτά πριν τις δεσμεύσεις της ευρ ένωσης γαμώ την προβατίλα μας
ΑΑΑΑψψουυυ, κρυολόγησα ... πάω να πάρω τα κορτιζονούχα μου (δεν βλάπτουν σοβαρά την υγεία)

27/9/06 17:38  
Blogger Durden_Alie said...

Βρωμόγατο μαινόμενο...:-Ρ

Ξέρω ότι καμιά φορά έχω την τάση να μιλάω σαν να ζω σ' έναν αγγελικά πλασμένο κόσμο...:-) Πέρα όμως από τα όποια προβλήματα (και, η χρηματοδότηση της έρευνας από τις βιομηχανίες δημιουργεί κάποια) επιστήμη υπάρχει και γνώση παράγεται και σ' αυτό θα επιμείνω. Δεν ξέρω, για παράδειγμα, πόση και τι είδους "ενημέρωση" υπήρχε για το κάπνισμα παλιά και αν σ' αυτό έπαιζαν το ρόλο τους κάποια συμφέροντα, τα συμπεράσματα όμως που έχουν να κάνουν με τις βλαβερές συνέπειες του καπνού είναι αδιαμφισβήτητα.

Ειδικότερα τώρα, για τη γιαγιά που παίρνει τα ταβόρ : Η γυναίκα λοιπόν αυτή είναι μια συνήθης περίπτωση...Η γυναίκα αυτή είναι απολύτως εξαρτημένη από μια κατηγορία φαρμάκων που καλούνται βενζοδιαζεπίνες, φάρμακα που διαφημίστηκαν άμα τη εμφανίση τους ως απαλλαγμένα ανεπιθύμητων ενεργειών, αλλά εν τούτοις προκαλούν ισχυρή εξάρτηση. Οι βενζοδιαζεπίνες είναι φάρμακα αγχολυτικά/ηρεμιστικά (όχι ναρκωτικά). Η γυναίκα αυτή ανήκει σ' ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού (καλύτερα να μη μάθουμε ΠΟΣΟ μεγάλο) που είναι εξαρτημένο από τα φάρμακα αυτά. Και, το κυριότερο, κάποιος γιατρός συνταγογράφησε αυτά τα φάρμακα σ' αυτή τη γυναίκα ίσως και ελαφρά τη καρδία. Η γυναίκα αυτή δεν μπορεί πλέον να ζήσει χωρίς τα ταβόρ της.

Α, και σε συμβουλεύω να κόψεις την καλημέρα στο γιατρό που σου συνταγογράφησε "κορτιζονούχα" για το κρυολόγημά σου...:-Ρ

27/9/06 18:11  
Blogger Durden_Alie said...

Άντε γαμώ τα σχόλιά μου και τον μπλογκερ μου σήμερα! Γιατί δεν εμφανίζονται;;;;;;;;;

ΤΕΣΤ ΛΕΜΕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

27/9/06 19:20  
Anonymous Ανώνυμος said...

Συνωμοσιολογικού τύπου εικασίες για το "νερό που πίνουμε" και την "ατμόσφαιρα που είναι γεμάτη βλαβερή ακτινοβολία", τις έχω ακούσει ΚΑΙ από γιατρό όσο απίστευτο και αν είναι. Φυσικά ο γιατρός κάπνιζε και εκτός του ότι φαινόταν σαλεμένος, μάλλον προσπαθούσε -μη συνειδητά- να "υπερασπίσει" την "επιλογή" του . Υπό αυτή την έννοια το τσιγάρο σίγουρα είναι ναρκωτικό μια που προκαλεί συνωμοσιολογικές παραισθήσεις προκειμένου να υποβαθμιστεί η εξάρτηση που προκαλεί:P

Από την άλλη αν δεχτούμε ότι ο άνθρωπος - o γιατρός ντε, είναι μέρος του συστήματος που αποκρύπτει πράγματα ή διαστρεβλώνει αλήθειες ανάλογα με τις "διαθέσεις" των "μεγάλων συμφερόντων" τί μπορεί να άλλαξε; Έκαναν κουμάντο οι καπνοβιομηχανίες πριν την EU και τώρα δεν γίνεται αυτό; Eάν είναι έτσι δόξα τον Θεό που ανήκουμε στην Φιλεύσπλαχνη Ευρώπη και μακροπρόθεσμα θα σωθούν χιλιάδες Έλληνες από τον καρκίνο που μοιράζουν οι κακές καπνοβιομηχανίες. Σε αυτή τη περίπτωση ζούμε σε έναν όμορφο κόσμο αγγελικά πλασμένο... Είναι όμως έτσι; Φυσικά όχι. Όντως υπάρχει "συνωμοσία"... Η "συνωμοσία" είναι τα εκατοντάδες (δημόσια κατά κύριο λόγο) επιβαρυμένα ταμεία των Συστημάτων Υγειας στον δυτικό κόσμο. Επιβαρυμένα από πανάκριβες "θεραπείες" και από εκατομμύρια ώρες νοσηλείας
"πεταμένες" σε καρκινοπαθείς, σε ανθρώπους χτυπημένους στα παραγωγικότερα ,για το σύστημα, χρόνια της ζωής τους.
Προσωπικά χέστηκα για τα ταμεία του Ελληνικού κράτους. Ούτως ή άλλως μια ζωή "άδεια" θα είναι. Έχοντας όμως ζήσει τον χαμό συγγενών και φίλων που σχεδόν όλοι "συμπτωματικά" ήταν καπνιστές από την Αρρώστεια, επιτρέπω μια μικρή διαστρέβλωση της "επιστημονικής αλήθειας" είτε έχει είτε δεν έχει "συνωμοσιολογικά" κίνητρα.

Πρέπει να κόψω το τσιγάρο. :P

28/9/06 00:30  
Anonymous Ανώνυμος said...

Όσο για τις γιαγιάδες και τα ταβόρ ευτυχώς που υπάρχουν και οι γιατροί που τα συνταγογραφούν ελαφρά τη καρδία. Ξέρετε πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μια γιαγιά σε κατάσταση νευρικού κλονισμού; :P
Mην με παρεξηγήσετε, τις αγαπώ τις γιαγιάδες! Άλλωστε έχω και γω μία.

28/9/06 00:41  
Blogger cyrus said...

Λέω να σταθώ μόνο στο πνεύμα του ποστ:

Μερικές φορές, η τυπολατρεία είναι πολύ ουσιαστική...

28/9/06 02:07  
Blogger zabelos said...

Γεια σας. Η έρευνα γύρω από το κάπνισμα είναι όντως συχνά στρατευμένη. Ας σταθούμε όμως στα στοιχεία. Η νικοτίνη είναι εξαιρετικά ισχυρό φάρμακο που επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Περιφερικά μάλιστα δρα κατασταλτικά. Αν μη τι άλλο, από τη νικοτίνη πήραν το όνομά τους και οι νικοτινικοί νευροΰποδοχείς. Με βάση τα παραπάνω, πληρεί τα κριτήρια για να ονομάζεται ναρκωτική ουσία.

Όσο για τα λεγόμενα light τσιγάρα, η φιλοσοφία τους στηρίζεται στις τρύπες του φίλτρου, απ όπου εισέρχεται αέρας και ψύχει τα διάφορα σωματίδια του καπνού που έτσι μένουν στο φίλτρο. Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι αν φράξεις αυτές τις τρύπες με το δάχτυλο μπορεί να εισπνεύσεις έως και 15 φορές περισσότερη νικοτίνη και πίσσα σε σχέση με τα κανονικά τσιγάρα....

Πολλή καλημέρα σας!

28/9/06 06:37  
Blogger Durden_Alie said...

Ανωνυμουά : Συμφωνώ ότι τα κίνητρα της αντικαπνιστικής εκστρατείας όπως αυτή εκφράζεται σήμερα δεν έχει να κάνει με την όποια "φιλευσπλαχνία" των "εταίρων" αλλά με τα άδεια ασφαλιστικά ταμεία και τις χιλιάδες χαμένες εργατοώρες λόγω των συνεπειών του καπνίσματος. Είναι απλά μαθηματικά, όσο κυνικό κι αν ακούγεται σε κάποιους. Η τελευταία σου πρόταση όμως με έβαλε σε σκέψεις :-) Και λέω εγώ τώρα...Γνωστές οι συνέπειες του καπνίσματος και καλά τεκμηριωμένες...Πάρε λοιπόν το υποθετικό ενδεχόμενο, αύριο να γίνει μια έρευνα που να αποδεικνύει ότι οι καπνίζοντες δεν προσβάλλονται από...πχ σύνδρομο Parkinson. Πρέπει να δημοσιευτεί ή όχι; Αν θέλετε να μιλήσουμε και για γεγονότα, υπάρχουν όντως έρευνες που δείχνουν ότι : α. Οι καπνίστριες γυναίκες κινδυνεύουν λιγότερο από καρκίνο του ενδομητρίου (αλλά περισσότερο από καρκίνο των ωοθηκών, διαλέγεις από τι θα πεθάνεις ένα πράγμα :-Ρ), β. Το κάπνισμα συνδέεται με ελάττωση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα. Τώρα βέβαια, όσο υπέρμαχος της επιστημονικής αλήθειας κι αν το παίξω, κατανοώ τη σχετικότητα κάποιων καταστάσεων, όπως ότι, για παράδειγμα, κάποιος μπορεί, βασισμένος στα προηγούμενα 2 παραδείγματα, να αποφανθεί ότι "το κάπνισμα κάνει καλό" ή "το κάπνισμα δεν κάνει και τόσο κακό" και άντε μετά να τον πείσεις για το αντίθετο...Ψιλομύλος η κατάσταση! Πάντως το κάπνισμα να το κόψεις...Κι εγώ πρέπειμαζί σου :-Ρ

Κουνελόφιλος (δεν κατάλαβα, είσαι ο ανωνυμουά; τεσπα :-Ρ) : Και που να δεις γιαγιά να ΑΠΑΙΤΕΙ τη συνταγογράφηση επειδή το παίρνει και η γειτόνισσα...:-Ρ

Cyrusgeo : Καλημέρα φίλε :-)

Zabelos : Ας το πάρουμε λίγο..."ανάποδα"...:-) Και ας δούμε τι ονομάζεται "ναρκωτικό". Ναρκωτικά λοιπόν, σύμφωνα με τη Φαρμακολογία, είναι μια κατηγορία φαρμάκων, των οποίων η κύρια δράση είναι η αναλγητική (και μια σειρά άλλων βεβαίως). Ουσιαστικά, αναφερόμαστε με τον όρο αυτό στην κατηγορία των οπιοειδών, τα οποία με τη σειρά τους διαχωρίζονται στα ενδογενή οπιοειδή (ενδορφίνες), στα αλκαλοειδή του οπίου (μορφίνη), στα ημι-συνθετικά οπιοειδή (ηρωίνη) και στα συνθετικά οπιοειδή (μεθαδόνη). Η νικοτίνη λοιπόν, αν εξαιρέσεις το ότι προάγει την απελευθέρωση των ενδογενών οπιοειδών στον εγκέφαλο (εδώ κρατώ μια επιφύλαξη, δεν γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει σε χαμηλές-υψηλές δόσεις νικοτίνης, νομίζω ότι η νικοτίνη έχει διπλή δράση αναλόγως της δόσης και πρέπει να το ψάξω) , χημικώς και φαρμακολογικώς δεν νομίζω ότι μπορεί να θεωρηθεί "ναρκωτικό". Ο όρος "ναρκωτικά", λόγω της λανθασμένης χρήσεώς του από τα ΜΜΕ κυρίως, έχει καταλήξει να σημαίνει στην πράξη κάθε ψυχοδραστική και εξαρτησιογόνο ουσία και επ' αυτού είναι που διαφωνώ, διότι πλέον προκαλείται σύγχιση. Διότι άλλο "ναρκωτικό" και άλλο "φάρμακο που δρα στο νευρικό σύστημα" ή "ψυχοδραστικό φάρμακο". Για τα τσιγάρα lights αυτά που λες δεν τα γνώριζα και ευχαριστώ. Την καλημέρα μου :-)

28/9/06 08:12  
Blogger Durden_Alie said...

Τεστ για να το πάρει το *@#$#$#$#@&^** το σχόλιο!!!!!!

28/9/06 08:13  
Anonymous Ανώνυμος said...

Καλημέρες! Πίσω από τα 2 νικς εγώ ήμουνα ναι. Απλά δεν έχω βρει ακόμα κάποιο νικ και αισθάνομαι "άβολα".

Για το παλιοτσίγαρο έχω δοκιμάσει τα πάντα. Από αυτοκόλλητα μέχρι βελονισμό και απλή αποχή. Τίποτα δεν έπιασε μέχρι τώρα δυστυχώς.

:(

Αny Ideas?

Kαι πάλι καλημέρα!

28/9/06 09:59  
Blogger Durden_Alie said...

Τώρα τελευταία διαφημίζονται ως μαγική λύση κάποια φάρμακα για το σκοπό αυτό, όπως η ουσία βουπροπιόνη...ΑΛΛΑ (ναι, το "αλλά" με κεφαλαία)...πολλά ακούγονται...:-Ρ Και γενικώς, όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι!

28/9/06 17:42  
Anonymous Ανώνυμος said...

bah αγαπητέ κούνελε... έκανα το καθιερωμένο γουγκλαρισμα και η ουσία δείχνει να έχει ΠΟΛΛΕΣ και ενοχλητικές παρενέργειες με κυριότερη την αυπνία.

Ευχαριστώ πάντως :)

28/9/06 23:19  
Blogger Durden_Alie said...

Έτσι είναι...Και πέρα απ' αυτό, έχω προηγούμενα με την εταιρεία που το παράγει :-Ρ

Άκου να δεις σκηνικό λοιπόν...

Όταν υπηρετούσα τη μαμά πατρίδα και κατά τη διάρκεια της "υπερεντατικής" εκπαίδευσής μας στο "κολαστήριο" του Κέντρου Εκπαίδευσης Υγειονομικού στην Άρτα (ξέρεις, εκεί μεταξύ ύπνου και φραπεδιάς, ωραία χρόνια :-Ρ), οι κύριοι αντιπρόσωποι της εταιρείας, χρησιμοποιώντας τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου, έδιναν και καλά "σεμινάρια ενημέρωσης" για το συγκεκριμένο σκεύασμα, των οποίων η παρακολούθηση ήταν υποχρεωτική! Μιλάμε για ΤΗΝ ξεδιάντροπη διαφήμιση, μπροστά σε κοινό 200 γιατρών και μάλιστα εντελώς ΤΣΑΜΠΑ! Ναι, είμαι σίγουρος ότι είχαν όλες τις κατάλληλες διατυπώσεις, άδειες από το ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, μπλα μπλα μπλα αλλά και πάλι, εγώ τα πήρα :-Ρ

29/9/06 02:47  
Blogger vromogato said...

τουλάχιστον έβαλες κάνα φράγκο στην άκρη από τις μίζες?
:)

29/9/06 14:21  
Anonymous Ανώνυμος said...

"Αχ Κουνελάκο, Κουνελάκο
ξύλο που θα το φας
μέσα στο Ξένο περιβολάκι
τρύπες να μην Τρύπας" ;)

30/9/06 09:31  
Anonymous Ανώνυμος said...

Σιχαμένες φαρμακοβιομηχανίες.

Όταν λες "εγώ τα πήρα" γίνε πιο ξεκάθαρος, έχει διττή έννοια αυτή η φράση όπως ξέρεις :P

Μα τις χίλιες σχιζοφρενείς γιαγιάδες.
Μετά τις μπλογκομαχίες και τους κατινισμούς της μπλογκόσφαιρας (aka monitor), όταν μπαίνω εδώ μέσα ηρεμώ.Εν σοφία εποίησε ...ο κούνελος [Tύφλα να 'χουνε οι βαλεριάνες].
Και δεν κάνω καθόλου πλάκα ;)

1/10/06 13:32  
Blogger Durden_Alie said...

Βρωμόγατο : Ρε κρύβε λόγια λέμε, να μας πάρει μυρωδιά κανένας Χάρδας, να μας κάψεις θες; :-Ρ

Άβατον : Καλημέρα φίλε :-Ρ (Έτσι, ΜΕ το V, πολύ καλύτερα ;-) )

Φίλε : Ωχ, λες γι' αυτό να μας κράζει το βρωμόγατο; Ε ναι, βέβαια, σιχαμένοι, αλλά δεν παύουν να 'ναι φίλοι μαςςςςς (σαν τους Γερμανούς ένα πράμα :-Ρ). Σοβαρά τώρα, μπορεί να είναι απαραίτητοι, αλλά ώρες ώρες, δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο! Τώρα, για το τελευταίο, τι να πω; Κάνω λες και για ταβόρ; :-ΡΡΡ (Θενκς :-))

2/10/06 10:33  
Blogger Sigmataf said...

κούνελε πολύ ωραίο το post.
Όμορφο ξεκαθάρισμα και σαφης η θέση σου.

4/10/06 14:57  
Blogger Durden_Alie said...

Καλησπέρα φίλε...Σ' ευχαριστώ!

5/10/06 20:07  
Anonymous Ανώνυμος said...

Hello?
Ωρα για ποστ.

6/10/06 20:20  
Anonymous Ανώνυμος said...

πφφ ...γκουχ γκουχ... άνοιξε κανένα παράθυρο ρε φίλε...

7/10/06 21:07  
Blogger Durden_Alie said...

Ανώνυμε : Διάλειμμα λόγω πολλών υποχρεώσεων φίλε...:-)

Amorgos : Δεν ξέρω αν το σχόλιο ήταν μια απ' τις plakitses σου, πάντως, εκτός του ότι είναι εκτός θέματος, εγώ δεν γέλασα...Ξαναπροσπάθησε! Πάντως βλέπω ότι το λογότυπο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα το 'βγαλες και στράφηκες σε πιο θεμιτούς τρόπους κονόμας...Μπράβο λοιπόν...

Κουνελοfriend : Καλημέρα φίλε ;-)

8/10/06 00:34  
Anonymous Ανώνυμος said...

Καλημέρες φίλτατε. Εύχομαι όλα να είναι καλά και αναμένουμε καινούριον ποστάκιον!

8/10/06 00:55  
Anonymous Ανώνυμος said...

Ρε Αμοργέ/Πλακίτσα

Σε έτσουξαν καλά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα; Ε;

χεχεχεχεχεχεχεχεχ

11/10/06 12:33  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home