Τετάρτη, Οκτωβρίου 11, 2006

Τα χρυσά ψαλίδια



Από τις αγαπημένες μου ιστοσελίδες, στην οποία μπορώ πραγματικά να χάνομαι και να περνάω ώρες ολόκληρες, είναι αυτή του Internet Movie Database, την οποία έχω και στα λινκ μου εδώ δεξιά με την ονομασία «σινεμάς», μια σελίδα ιδιαίτερα δημοφιλής και λίγο πολύ γνωστή σε όλους. Πρόσφατα λοιπόν, έπεσα σε μια κατηγορία της που τιτλοφορείται Rating Certificates, μια κατηγορία που, όπως θα δείτε, επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις! Για όποιον δεν κατάλαβε, το ποστ είναι αφιερωμένο στις κομμένες από τη λογοκρισία ταινίες...

Πρωταθλήτρια της λογοκρισίας είναι μια χώρα-έκπληξη! Ποτέ δεν περίμενα ότι η Φινλανδία θα ήταν αυτή που θα φιγουράριζε στην πρώτη θέση, με 921 απαγορευμένες ταινίες στη μαύρη λίστα της, που περιλαμβάνει ακόμη και μια προπολεμική ταινία του Αλφρεντ Χίτσκοκ! Αλλά και οι άλλες σκανδιναβικές χώρες δεν πάνε πίσω : Η Νορβηγία με 236 τίτλους και η Σουηδία με 227 πχ. Εδώ υποψιάζομαι ότι κάποιο λάκκο έχει η φάβα, μια και δεν μπορεί στην πάλαι ποτέ ΕΣΣΔ να καταγράφονται συγκριτικά μόλις 4 απαγορευμένες ταινίες... Ίσως κάποιες ιδιαιτερότητες της διανομής ή του συστήματος λογοκρισίας στην ΕΣΣΔ, όπου όπως είδαμε παραστατικά στον Κλειστό Κύκλο (The Inner Cycle) του Αντρέι Κοντσαλόφσκυ, οι ταινίες απαγορευόντουσαν πριν καν περάσουν από την επιτροπή λογοκρισίας, η δε παρακολούθησή τους ήταν αποκλειστικό προνόμιο των πατερούληδων! Πέρα απ’ αυτό όμως, οι καταγραφές που αφορούν στις σκανδιναβικές χώρες, τις οποίες, τουλάχιστον εγώ, θεωρούσα χώρες σχετικά «ελεύθερες», είναι γεγονός!

Μία από τις πλέον απαγορευμένες ταινίες παγκοσμίως είναι η ταινία Cannibal Holocaust του 1980, μια ταινία που προκάλεσε σάλο στην εποχή της, περιγράφει με μάλλον...«γλαφυρό» τρόπο τις υποτιθέμενες ανθρωποφαγικές συνήθειες κάποιων φυλών του Αμαζονίου και τη βλέπουμε να έχει θέση στις λίστες πολλών χωρών, όπως για παράδειγμα, στης Γερμανίας, πράγμα που βέβαια δεν εμπόδισε κάποιους Γερμανούς να εξασκήσουν πρόσφατα τις ίδιες τακτικές ως μέσο δολοφονιών κατά συρροή!

Φαίνεται πως η απολαυστικά διεστραμμένη φάτσα του Malcolm McDowell αποτελεί το κόκκινο πανί για τις ανά τον κόσμο επιτροπές της λογοκρισίας! Τόσο το καταπληκτικό Clockwork Orange όσο και το πορνογραφικό Caligula στα οποία ήταν πρωταγωνιστής έχουν απαγορευτεί σε αρκετές χώρες. Και μια που τ’ αναφέραμε το Κουρδιστό Πορτοκάλι, περνάμε στον υπ’ αριθμόν 1, όπως φαίνεται, σκηνοθετικό κίνδυνο που ακούει στο όνομα Stanley Kubrick! Εκτός από το Clockwork Orange, οι ταινίες του Paths of Glory με τον Kirk Douglas, The Shining με τον Jack Nicholson και Eyes Wide Shut με το τότε λαμπερό ζεύγος Tom Cruise και Nicole Kidman έχουν κι αυτές απαγορευτεί από ουκ ολίγες χώρες!

Η Καθολική Εκκλησία καθώς και το εγχώριο παπαδαριό μπορεί να ήταν αυτοί που έσπευσαν να «αφορίσουν» την πρόσφατη και εξαιρετικά ανώδυνη μεταφορά του Κώδικα ΝταΒίντσι στους κινηματογράφους, όμως η χώρα που προχώρησε στην απαγόρευση προβολής της ταινίας ήταν η Κίνα, χώρα που επίσης απαγόρευσε και μια άλλη πρόσφατη και δημοφιλή ταινία, το Memoirs of a Geisha.

Και πάμε στη λίστα της Αιγύπτου όπου αρχίζει το γλέντι! Στην Αίγυπτο λοιπόν απαγορευμένες ταινίες θεωρούνται η animated παραγωγή «Ο Πρίγκηπας της Αιγύπτου» (!!!), το μιούζικαλ του 1949 «Όλιβερ Τουίστ» (!!!) καθώς και η ταινία Matrix Reloaded! Φυσικά, απορίας άξιον είναι πως τα άλλα δύο Matrix της γνωστής τριλογίας κρίθηκαν κατάλληλα, αλλά όχι και το 2ο της σειράς!

Από τους 114 τίτλους της γερμανικής λίστας, εκπλήξεις κρύβονται, όχι στις ταινίες, αλλά στα video games που έχουν απαγορευτεί : Ολόκληρη η σειρά των παιχνιδιών Mortal Combat, το ατμοσφαιρικό Phantasmagoria της Sierra καθώς και το εντυπωσιακό μπαμ μπουμ παιχνίδι Return to Castle Wolfenstein—όπου ο πρωταγωνιστής σκοτώνει εκατοντάδες Γερμανούς ένστολους που πεθαίνουν κράζοντας «Achtung!» και «Alarm!»—είναι όλα στη λίστα της Γερμανίας!

Στην πατρίδα του Κάμα Σούτρα, την Ινδία, απαγορευμένη ταινία θεωρείται η—άγνωστη σε μένα—Kama Sutra: A Tale of Love.

Στην Ισλανδία πάλι, η γνωστή ταινία επιστημονικής φαντασίας του Paul Verhoeven, Robocop (!!!!!), δεν πέρασε το crash test της λογοκρισίας, και η ταινία επετράπη τελικά με κομμένες σκηνές.

Στη λίστα του Ιράκ είναι φυσικά λογικό να συναντούμε την ταινία Three Kings, με τον George Clooney, ταινία που αναφέρεται στον Πόλεμο του Κόλπου, όμως...ο Πινόκιο του Roberto Benigni—ταινία επίσης απαγορευμένη και στο Ιράν—τι τους έφταιξε άραγε; Μόνον ο Σαντάμ μάλλον γνωρίζει και άντε να μας πει από εκεί που βρίσκεται...

Στην Καθολική Ιρλανδία, το αιρετικό Life of Brian των Monty Pythons δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη τύχη. Από τη μανία των χριστιανόπληκτων δεν θα μπορούσε φυσικά να ξεφύγει και ο Τελευταίος Πειρασμός του Scorsese, ταινία απαγορευμένη στη Χιλή, στις Φιλιππίνες και στη Νότιο Αφρική, αλλά και στη Σιγκαπούρη, μια χώρα με άλλους 65 τίτλους στη λίστα της μεταξύ των οποίων βρίσκεται και ο γνωστός Εξορκιστής. Στη γειτονική Ταϊλάνδη, τόσο η ταινία του 1956, The King and I, όσο και το remake του 1999, Anna and the King με την Jodie Foster, απαγορεύτηκαν λόγω...ασέβειας προς τον πολυαγαπημένο τους μονάρχη. Και, μένοντας στη Ν.Α. Ασία, πάμε στο Βιετνάμ, όπου απαγορεύτηκαν οι αντιπολεμικές ταινίες με θέμα—τι άλλο;—τον πόλεμο του Βιετνάμ, Full Metal Jacket του Stanley Kubrick και Platoon του Oliver Stone.

Όλες οι πιο πάνω απαγορεύσεις μπορούν βέβαια να χαρακτηριστούν απαράδεκτες μεν, λίγο έως πολύ αναμενόμενες δε. Υπάρχει όμως μια χώρα που σίγουρα διεκδικεί το βραβείο του «χρυσού ψαλιδιού» ταινιών του Hollywood, μια ακόμη χώρα της Ν.Α. Ασίας, η Μαλαισία. Στα μαύρα κατάστιχα της μουσουλμανικής χώρας περιλαμβάνονται 179, πολλές από τις οποίες πασίγνωστες, ταινίες, μεταξύ των οποίων οι : Alfie, Amadeus, American Beauty (!!!), American History X (!!!), American Pie—τους χαλάει το συνθετικό «American» στον τίτλο άραγε;—Babe : Pig in the City (!!!!!!!!!!), Blade 2, Bruce Almighty (!!!!!), Daredevil, Dogma, Lost in Translation, Phone Booth (!!!), Saving Private Ryan, η σειρά των Scary Movie (!!!!!), Schindler’s List κ.ά.

Ζούμε μήπως στον παράδεισο της ελεύθερης έκφρασης και δεν το ξέρουμε; Αν κρίνουμε από αυτή τη λίστα, μάλλον ναι! Στην Ελλάδα σύμφωνα με την Database, δεν έχει απαγορευτεί καμία ταινία, αν και σε κάποιες απαγορεύεται η προβολή σε άτομα κάτω των 17 ετών. Πάντως, ελληνική συμμετοχή υπάρχει, και μάλιστα στη λίστα της Φινλανδίας που αφορά σε ταινίες κατάλληλες μόνον για ενηλίκους! Ο δαιμόνιος (:-Ρ) φίλος Justanothergoneoff, σκαλίζοντας τις λίστες της πρωταθλήτριας της λογοκρισίας, ανακάλυψε την ελληνική παραγωγή του 1966 με τίτλο «Αθήνα (μπορεί και Αθηνά, αδιευκρίνιστο), η κλοπή της οδού Σταδίου», μ’ ένα εκπληκτικό καστ αποτελούμενο από τους : Ρία Δελούτση (?), Μίρκα Καλατζοπούλου (??), Σάσα Καστούρα (!!!???) και...Σωτήρη Μουστάκα, μια ταινία που μάλλον θεωρήθηκε ότι θα διέφθειρε ανεπανόρθωτα τη φινλανδική νεολαία.

Δείτε ξανά ολόκληρη τη λίστα εδώ και ανακαλύψτε τα δικά σας μαργαριτάρια!

ΥΓ : Ξανά μανά thanx στον Justanothergoneoff για την πολύτιμη βοήθεια! ;-)

4 Comments:

Blogger enteka said...

τι ενδιαφέρον... πάω να τα ψάξω
:)

11/10/06 19:08  
Blogger Durden_Alie said...

Ψάξτο, ψάξτο...Να δεις από εκεί πόσες λίστες με 11 φτιάχνεις! :-Ρ

Καλησπέρα φίλε :-)

11/10/06 21:01  
Blogger Lex_Luthor06 said...

Τώρα αγάπησα περισσότερο τον Κιούμπρικ.

12/10/06 07:03  
Blogger Durden_Alie said...

Έεετσι...;-)

12/10/06 13:15  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home