Δευτέρα, Ιουνίου 05, 2006

Η αβάσταχτη δικτατορία της πλειοψηφίας


Gracchus: I think he knows what Rome is. Rome is the mob. Conjure magic for them and they'll be distracted. Take away their freedom and still they'll roar.

(Από την ταινία "Gladiator")

"Η πλειοψηφία αποφασίζει", μας μάθανε εδώ, στο "λίκνο της Δημοκρατίας" κι εμείς είπαμε να το τραβήξουμε απ' τα μαλλιά το θέμα, ξεχνώντας να βάλουμε φρένο στις πλειοψηφίες εκείνες που, νομιμοποιούμενες μόνο από τον, συχνά αμφισβητούμενης εγκυρότητας, τίτλο τους, έχουν βαλθεί να κάνουν τη ζωή μας δύσκολη, να μας επιβάλλουν με το έτσι θέλω--πλειοψηφίες καθώς είναι--την αγριότητα, την αμορφωσιά, τον ψευτοτσαμπουκά και την ηλιθιότητά τους. Στις πλειοψηφίες που αξιώνουν ένα ισοπεδωτικό τουμπεκί ψιλοκομμένο. Στις πλειοψηφίες που νομίζουν πως τα ψευτοδημοκρατικά τους άλλοθι τους δίνουν το δικαίωμα να αποφασίζουν και να πράττουν φασιστικά.

Δείτε τους γύρω σας! Πόσο περήφανοι είναι που ανήκουν σ' αυτές! Με πόση αλαζονεία κοκορεύονται ότι "κάνουν κουμάντο" όντας απλά...πολλοί!

Το κρίσιμο βήμα προς την οχλοκρατία έχει ήδη γίνει όταν, στις συνειδήσεις του κόσμου, το πλειοψηφικό ρεύμα ταυτίζεται με το δίκαιο και το σωστό, στο οποίο όλοι πρέπει να "πάνε πάσο". Ένα δίκαιο κι ένα σωστό σχεδόν θεόπνευστα, ευλογημένα απ' τον "Άγιο της Δημοκρατίας" και ως εκ τούτου αδιαπραγμάτευτα! "Το 99% σ' αυτή τη χώρα είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι", σου λέει ο άλλος, και νομίζει ότι αυτό του δίνει το δικαίωμα να κοτσάρει την εικόνα του Τζίσους στα σχολεία και να στοιβάζει τους μαθητές στις εκκλησίες. Δεν το νομίζει απλά, το πιστεύει! Και μαζί του το πιστεύει και το--αμφισβητούμενο--99%. Και, το πιο επικίνδυνο, κοντεύει να το πιστέψει και το υπόλοιπο 1%! Να πιστέψει ότι η οποιαδήποτε πλειοψηφία έχει την ευχέρεια και τη "δημοκρατική" νομιμοποίηση να επεμβαίνει στα ατομικά του δικαιώματα, να τα τροποποιεί όπως της γουστάρει, να του τα στερεί ή, το χειρότερο, να επιχειρεί να το καταπιεί, να το εντάξει στους κόλπους της.

Αυτή είναι η πραγματική δύναμη της ηλίθιας πλειοψηφίας : Οι πράξεις της να νομιμοποιούνται στις συνειδήσεις, τραβώντας τες μοιραία με το μέρος της. "Εφόσον αυτό θέλουν οι πολλοί, δεν μπορεί, θα 'χουν δίκιο κι εγώ πάω πάσο!". Η ικανότητα του πλειοψηφικού ρεύματος να γεννά τέτοιες σκέψεις στη μειοψηφία είναι αυτή που το καθιστά πανίσχυρο, ικανό ακόμη και για πράξεις παράνομες ή και παράλογες! Ένα τέτοιο πλειοψηφικό ρεύμα έφερε κάποτε τον Αδόλφο στην εξουσία. Αλλά, η δύναμη των πλειοψηφιών δεν περιορίζεται σαφώς στην πολιτική. Απλώνουν τα πλοκάμια τους μέσα στην κοινωνία την ίδια, απειλώντας να καταπιούν κάθε διαφορετικότητα γιατί..."έτσι κάνουν οι πολλοί". Οι ηλίθιοι "πολλοί" δεν αποφασίζουν δυστυχώς μόνο για το ποιο ανδρείκελο θα έχουμε πρωθυπουργό. Αποφασίζουν τι θα φάμε και τι θα πιούμε, τι ταινίες θα βλέπουμε και τι μουσική θα ακούμε, πως θα ντυνόμαστε αλλά και πως θα γαμάμε.

Εγώ λοιπόν, ως γνήσιο αλαζονικό και εγωιστικό πνεύμα χωρίς καμιά αίσθηση "συλλογικότητας" δεν μπορώ παρά να φωνάξω : "Φτάνει πια!". Μπορεί να είναι δικαίωμα του καθενός να...αφήνει τα δικαιώματά του να πηγαίνουν περίπατο, κάποιοι όμως, τι να κάνουμε, δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω σ' αυτά! Δεν μπορεί λοιπόν το κάθε πεταμένο παπαδάκι να απαιτεί το σεβασμό στο ράσο του εν ονόματι του (πλασματικού, αλλά δεν έχει σημασία) 99% των Χ.Ο. Δεν μπορεί ο κάθε τσόγλανος φοιτητοσυνδικαλιστής να καταλαμβάνει με τον τσαμπουκά ένα πανεπιστημιακό κτίριο εν ονόματι των (στημένων, αλλά δεν έχει σημασία) ψηφοφοριών μιας γενικής συνέλευσης. Δεν μπορεί ο κάθε μεγαλοαγρότης να κλείνει με το τρακτέρ του την εθνική οδό εν ονόματι του δίκαιου (αρχίδια δίκαιου συχνά, αλλά δεν έχει σημασία) αγώνα του. Όταν οι πράξεις της πλειοψηφίας στερούν έστω κι από έναν άνθρωπο το δικαίωμα να ορίζει τη ζωή του όπως αυτός θέλει, τότε κάθε "δημοκρατικό έρεισμα" καταποντίζεται.

Επιτέλους, φρένο στην οχλοκρατία των ηλιθίων!

12 Comments:

Blogger pascal said...

Το καλύτερό σου ποστ μέχρι στιγμής.

5/6/06 14:24  
Blogger Durden_Alie said...

Να 'σαι καλά, φίλε :-)

5/6/06 14:43  
Blogger Rodia said...

Χμμ.. μάλλον δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.. Ισως το έγραψες με θυμό και αυτό μπορώ να το καταλάβω..
Ποιος θα προστατέψει π.χ. τα δικαιώματα των μειονοτήτων; Για σκέψου...

:-)

5/6/06 14:59  
Blogger dgalanis said...

"Δεν μπορεί ο κάθε τσόγλανος φοιτητοσυνδικαλιστής να καταλαμβάνει με τον τσαμπουκά ένα πανεπιστημιακό κτίριο εν ονόματι των (στημένων, αλλά δεν έχει σημασία) ψηφοφοριών μιας γενικής συνέλευσης. Δεν μπορεί ο κάθε μεγαλοαγρότης να κλείνει με το τρακτέρ του την εθνική οδό εν ονόματι του δίκαιου (αρχίδια δίκαιου συχνά, αλλά δεν έχει σημασία) αγώνα του. Όταν οι πράξεις της πλειοψηφίας στερούν έστω κι από έναν άνθρωπο το δικαίωμα να ορίζει τη ζωή του όπως αυτός θέλει, τότε κάθε "δημοκρατικό έρεισμα" καταποντίζεται.

Επιτέλους, φρένο στην οχλοκρατία των ηλιθίων!"


πολύ επικίνδυνη τοποθέτηση

μου θυμίζει αυτό που λένε διάφορες κυρίες "μα δεν είναι δυνατόν να κλείνουν κάθε τόσο την Σταδίου για να κάνουν πορεία"

5/6/06 15:01  
Blogger Chaca-Khan said...

και δηλαδή τί μέσα έχει ο κόσμος;

5/6/06 15:02  
Blogger Durden_Alie said...

Ροδιά : Μα ακριβώς γι' αυτό έγραψα ό,τι έγραψα! Δεν μπορεί καμία πλειοψηφία να καταπατά δικαιώματα επειδή είναι πλειοψηφία! Αν θέλεις, γίνε λίγο πιο σαφής, ίσως κάτι δεν κατάλαβα καλά...

Μανιφέστο : Επικίνδυνη ίσως, είναι όμως η τοποθέτησή μου :-) Και επειδή αναφέρεσαι στις κινητοποιήσεις, ναι, πιστεύω ότι οι καταλήψεις καταπατούν δικαιώματα των διαφωνούντων φοιτητών και είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας απαράδεκτος τρόπος αντίδρασης.

Chaca-khan : Μέσα για ποιο πράγμα;

5/6/06 15:20  
Blogger azrael said...

Μαζί σου και εγώ κούνελε!

Πολλές φορές η δικατατορία της πλειοψηφίας είναι η δικτατορία της μετριότητας...

5/6/06 16:03  
Blogger Rodia said...

Θέλω να πω ότι το πολίτευμα που έχουμε δίνει διεξόδους και λύσεις σε πολλά προβλήματα. Αυτό το ίδιο πολίτευμα προστατεύει τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Υπάρχει τρόπος να δημουργούνται διαφορετικές πλειοψηφίες.
Μια δικτατορία επιβάλλεται με τη βία απο μειοψηφίες, μη το ξεχνάς. Αν τα έχουμε με τους παπάδες π.χ. μπορουμε να το πολεμήσουμε και να αλλάξουμε πράγματα, έστω και αν αυτός ο αγώνας ειναι μακρυτερος. Ηδη, εχουν αλλάξει μερικά, τουλάχιστον στα μάτια του κόσμου. Ο κόσμος αποτελείται απο ξεχωριστους ανθρώπους, δεν ειναι μια μαζα. Αυτά για την ώρα.

Ωραίο αυτό που εγραψε ο/η McFly.

5/6/06 16:07  
Blogger Durden_Alie said...

McFly : Συμφωνώ. Αν και προβλήματα εμφανίζονται όταν η μειοψηφία που σου ταιριάζει καταπιέζεται.

Φωτεινοτάτη : Παίκτες και όχι πιόνια ε; :-)

Azrael : Συμφωνώ απόλυτα!

Ροδιά : Δεν διαφωνώ σ' αυτό που λες...Η επιβολή όμως που αναφέρεις δεν είναι δικαίωμα ΟΥΤΕ της πλειοψηφίας και αυτό θέλω να θίξω με το ποστ μου. Υπάρχουν όρια και ατομικά δικαιώματα που οφείλουν να είναι σεβαστά ΚΑΙ από την πλειοψηφία. Παράδειγμα : Η πλειοψηφία αποφασίζει τη σύλληψη και εκτέλεση των...οπαδών του ΠΑΟΚ! Έχει το δικαίωμα να το κάνει; Επειδή λοιπόν από ξεχωριστούς ανθρώπους αποτελείται ο κόσμος, θα έπρεπε να δώσουμε έμφαση σ' αυτήν την ατομικότητα η οποία δυστυχώς κάτω από το θόρυβο της οχλοκρατίας συχνά ισοπεδώνεται και καταπιέζεται.

5/6/06 16:34  
Blogger Rodia said...

Το ρήμα "επιβάλλεται" το χρησιμοποιώ για τη δικτατορία...
(δε νομίζω να έχεις αντίρρηση, ε)

:-)

6/6/06 13:07  
Blogger Durden_Alie said...

Καμιά αντίρρηση, αγαπητή Ροδιά...

Προβληματίστηκα μόνο ως προς το που ακριβώς διαφωνούμε τελικά :-)

6/6/06 19:51  
Anonymous Ανώνυμος said...

Αν και φανατικά άθρησκος (όχι άθεος), θα συμφωνήσω εν μέρει με την εκκλησία, αλλά θα διαφωνήσω με το θέμα των φοιτητών. Αν το πάμε έτσι τότε να αρχίσουμε να κατηγορούμε κι αυτούς τους αλήτες τους φοιτητές το '73 στην Νομική και στο Πολυτεχνείο που ζητούσαν Ελευθερία. Μια πλειοψηφία ήταν που καταπάτησε την μειοψηφία των φοιτητών που θέλαν να κάνουν μάθημα.

22/4/07 08:00  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home